Górecki

 
No ho he sabut llegir en cap dels mitjans habituals, i fins avui no he sabut que divendres passat, 12 de novembre, es va morir el compositor polonès Henryk Górecki. Tenia 76 anys. Górecki va néixer el 1933 a Czernica, al sud de Polònia, i es va graduar amb honors a l’Acadèmia de Música de Katowice, ciutat on va viure i morir.
Considerat un dels pioners del minimalisme, les seves obres es van anar impregnant d’una espiritualitat catòlica d’arrel popular que reflectia la contemporaneïtat més dolorosa del segle XX. Les seves primeres composicions –“Simfonia núm. 1” (1959), “Scontri” (1960)– encara tenen un deix experimental que anirà transformant-se a favor de l’especulació dels continguts i en detriment de l’expressivitat formal. Ocorre així amb “Tres peces d’estil antic” (1963), amb la segona simfonia “Copernicana” (1972), amb “Beatus Vir” (1979) i, sobretot, amb la tercera simfonia, coneguda com la "Simfonia dolorosa o de les lamentacions" (1976), que durant els noranta es va convertir en la peça contemporània més venuda arran de la popularitat que l’any 1992 li va donar la interpretació de la soprano Dawn Upshaw. Arran d'aquesta rellevància discogràfica, a Górecki se li van obrir les portes i va arribar a col·laborar amb formacions del prestigi de la Simfònica de Londres o el Kronos Quartet. L’èxit, però, també li va comportar una allau de crítiques i detractors que sortosament no van fer més que reafirmar-lo en el camí emprès a partir del moment que per discrepàncies amb les autoritats comunistes –com no podia ser d’altra manera– va abandonar la docència a l’Acadèmia de Música de Katowice i es va concentrar en la creació i composició de petites peces, de cançons i obretes religioses, sempre en la línia de la música popular polonesa i a redós dels admirats Chopin i Beethoven. “Un gran èxit, sí; agraeixo a Déu que me l’hagi donat, ja que és com si un altre hagués compost l’obra.”
A continuació teniu un tast dels quatre moviments de la Simfonia Dolorosa. Escolteu-la, si us vaga, si pot ser prescindint del destorb de les imatges.
1.- Primer
2.- Segon
3.- Tercer
4.- Quart

Comentaris

Francesc Cornadó ha dit…
Primera notícia. Dolorosa notícia. Lamento la mort de H. Górecki. Vaig coneixer la seva obra ja fa anys, em va agradar una peça que vaig sentir per a veu i piano en un enrigistrament a casa d'un amic meu, vaig saber després que es tractava de Chants benis de Framboise, m'agrada el seu quartet de corda i Les Lamentacions. És un d'aquests músics que ha passat perfectament del serialisme a les noves formes melòdiques, i ho ha fet de manera molt intel.ligent, fent la síntesi amb el minimal. Aquests músics que van evolucionar des del serialisme i l'atonalitat han hagut de lluitar molt fort contra l'embranzida del Pop Art (penso en Sofia Gubaidulina per exemple). Ara sembla que tornem a l'abstracció i això es recupera.

Aquests dies s'està cel.lebrant una serie d'actes i exposicions sobre l'obra del nostre compositor Mestres Quadreny, destacat artista de l'avanguarda catalana. Jo mateix presento un libre
ELS QUATRE MIRALLS QUADRÀTICS D'EN QUADRENY
al centre Arts Santa Mònica (Barcelona) el 24 de novembre.

Gràcies per posar aquesta referència de H. Górecki, encara que sigui tan dolorosa.

Salut

Francesc Cornadó

Entrades populars